Strona Główna > KONCERT "PASJA ŻYCIA" 2013

Koncert poprowadzi: Mirosław Neinert

Patronat Honorowy Małżonki Prezydenta RP

- Pani Anny Komorowskiej

Najważniejszym bohaterem wieczoru jest DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA. To mali podopieczni śląskich ośrodków onkologicznych  - ale bez kroplówek, lekarze i pielęgniarki bez szpitalnych fartuchów, rodzice z uśmiechem na twarzach, a wszyscy z bardzo egzotycznymi instrumentami perkusyjnymi w rękach. Orkiestra tworzy się i koncertuje raz w roku!

zobacz film z roku 2012:

Fundacja ISKIERKA wydała już trzy profesjonalne płyty Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej: PODRÓŻE DO KRAINY FANTAZJI, 2006 (z Arturem Rojkiem i Dorotą Pomykałą /nakład wyprzedany)  MOC MARZEŃ, 2009 (z Natalią Kukulską, Miką Urbaniak, Me Myself And I oraz PASJA ŻYCIA, 2012 (z Renatą Przemyk, Arturem Andrusem, zespołem Raz Dwa Trzy i Javierem Nanadayapa - znakomitym marimbafonistą z Meksyku).

Gościliśmy z utworem "Monkey Song" na kultowej Liście Przebojów radiowej „Trójki”, a płyta PASJA ŻYCIA ukazała się pod patronatem medialnym programu 3 Polskiego Radia.

Jeśli chcesz posłuchać kompozycji Orkiestry, a jednocześnie wspomóc działalność Fundacji - KUP PŁYTY na naszym Allegro!

Opiekę artystyczną nad projektem sprawuje prof. PIOTR SUTT

Solista perkusista, kameralista, pedagog, animator kultury. Autor wielu projektów wykorzystujących osiągnięcia nauk muzycznych, pedagogiki, instrumentarium perkusyjnego oraz elektroniki perkusyjnej do arteterapii, aktywizacji dzieci i osób niepełnosprawnych. Opiekun merytoryczny projektu: "Dziecięca Orkiestra Onkologiczna", realizowanego przez Fundację ISKIERKA od 2006 roku.

więcej: http://www.promocjanauki.ukw.edu.pl/warto-ich-pozna/prof-piotr-sutt

Na tegorocznym koncercie wystąpi znakomita wokalistka jazzowa KARO GLAZER (karoglazer.com) zespół grający old school reggae KONOPIANS (www.konopians.pl)  i gdański kwintet instrumentów dętych blaszanych HEVELIUS BRASS (www.heveliusbrass.pl)  - to artyści, których zaprosiliśmy w tym roku do naszej muzycznej przygody. Łączymy, odkrywamy nową jakość w różnorodności spotkania na jednej scenie małych i dużych, profesjonalistów i amatorów, których na ten jeden wyjątkowy wieczór połączy PASJA ŻYCIA!

foto: źródło: managment Karo Glazer

foto: Joanna Nowicka

foto: www.heveliusbrass.pl

Ich kompozycje aranżowane są i wykonywane wspólnie z orkiestrą oraz … chórem wybranej grupy zawodowej lub społecznej. W minionym roku był to CHÓR DZIENNIKARZY i CHÓR POLICYJNY. Tym razem dzieci „śpiewająco” wspierali ich będą PROFESOROWIE-znakomite osobistości z różnych dziedzin.

CHÓR PROFESORÓW

Nasze zaproszenie przyjęli:

• prof. Jerzy Buzek - Parlament Europejski,
  • prof. dr hab. n. med. Danuta Sońta - Jakimczyk, wieloletni Kier. Katedry i Kliniki Pediatrii Hematologii i Onkologii Dziecięcej ŚUM w Zabrzu
  • prof. Tomasz Miczka, J.M. Rektor - Akademia Muzyczna w Katowicach
  • prof. dr hab. Antoni CyganRektor Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach
  • dr hab. Grzegorz Hańderek, prof. ASP – Prorektor ds. kształcenia i studentów Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach
  • prof. SWPS Katarzyna Popiołek - Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej,
  • prof. zw. dr hab. Wiesław Banyś, J.M. Rektor- Uniwersytet Śląski,
  • prof. UŚ dr hab. Krystyna Doktorowicz - Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego
  • prof. zw. dr hab. Jan Malicki - Dyrektor Biblioteki Śląskiej
  • prof. dr hab. n. med. Przemysław Jałowiecki , J.M. Rektor - Śląski Uniwersytet Medyczny,
  • prof. dr hab. n. med. Marek Mandera - Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Kliniki Neurochirurgii Dziecięcej
  • prof. dr hab. n. med. Violetta Skrzypulec - Plinta - Śląski Uniwersytet Medyczny, Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu
  • prof. Hanna Misiołek - Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii w Zabrzu
  • prof. dr hab. n. med. Jerzy Wojnar - Śląski Uniwersytet Medyczny, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chemioterapii Onkologicznej w Katowicach
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Sodowski - Śląski Uniwersytet Medyczny, Ordynator Oddziału Ginekologiczno - Położniczego w Rudzie Śląskiej
  • prof. dr hab. Jan Ślężyński - Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Zdobywca Rekordu Guinnessa
  • prof. zw. dr hab. Krystyna Lisiecka - Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Kierownik Zakładu Zarządzania Jakością
  • prof. dr hab. Jerzy Gołuchowski - Dziekan Wydziału Informatyki i Komunikacji Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
  • prof. dr hab. n. med. Jacek Gawrychowski - Kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Chirurgii Ogólnej w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny
  • dr hab. inż. Marek Gzik, prof. nzw. Pol. Śl. - Dziekan Wydziału Inżynierii Biomedycznej, Kierownik Katedry Biomechatroniki Politechniki Śląskiej

Będą też utwory z repertuaru muzyki klasycznej – wszystko w profesjonalnej aranżacji i wykonane wraz z orkiestrą, wspieraną przez znakomitych muzyków: Benedykta Odyę i Michała Kuzimskiego.

Fundacja zaprezentuje działania zrealizowane w 2013 roku oraz wręczy Statuetki „Przyjaciół Fundacji ISKIERKA”.

Gośćmi specjalnymi będą w tym roku m.in. hrabia Guillaume de Louvencourt-Poniatowski i Szymon Majewski -  przyjaciele fundacji.

Projekt DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ pomaga podopiecznym fundacji po dziecięcemu, czyli poprzez włączenie się we wspólną zabawę i zamianę ról. Zaciera granice i podziały. Przełamuje także konwencję „koncertu charytatywnego”: na jednej scenie, ramię w ramię spotykają się mali i duzi, amatorzy
i profesjonaliści - dzieląc się fantastyczną energią, jaką daje PASJA ŻYCIA.

>>>Więcej o PROJEKCIE

BILETY w cenie 80, 50 i 25 zł do nabycia w kasach

Teatru Rozrywki w Chorzowie

REZERWACJA TELEFONICZNA:

KASA BILETOWA - NR TEL. (32) 346 19 34

BIURO OBSŁUGI WIDZA - czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 16.00.

NR TEL. (32) 346 19 31, 32, 33

lub za pośrednictwem internetu:

adres e-mail: bow@teatr-rozrywki.pl

lub: